Fytoterapie tedy léčba bylinami ja jeden z hlavních a neoddělitelných pilířů tčm. K léčbě využívá několik set druhu bylin hub a minerálů, obecně jsou léčiva tčm označovány jako yao. Recepty jsou sestavovány dle působení tedy tropismus bylin, ty jsou dnes již obvykle připravené v tabletách, sáčcích na odvar čí liofilizované nebo v biomase či jako jednodruhová bylina popřípadě kombinace.
Forma wan jsou pilulky jak je známe jsou nejjednodušší pro užívání a jsme na ně v Evropě zvyklý. Samozrejme například při poruchách polykacího reflexu nebo u dětí lze pilulky nadrtit zalít teplou vodou nebo dát třeba do příkrmu. Pouze je třeba dbát na dávku doporučenou praktikem tčm pro daného pacienta. Pilulky se připravují z prášku lisováním s trochou tekutiny nebo medu, pasty z rýžové nebo pšeničné mouky či škrobu. Jejich výhodou je, že se vstřebávají pomaleji, snadno se skladují.
Čaje, forma cha nebo tang. Příprava, namáčíme 30-60 min po té na mírném ohni vaříme 40 min. Speciální sušené byliny vaříme 12-30 minut ve vodě či vývaru ale i víně a po doušcích pijeme. Některé byliny se však vaří jen krátce a přidají se třeba 5 minut před koncem.
Odvary
Takto připravené odvary či recepty dají samozřejmě více práce s přípravou. Zpočátku se chuť čínských bylin může zdát zvláštní, ale používáme je především pro účinky. Samozřejmě mnohé byliny jsou hořké mají hodně silic, ale to je v pořádku například huang qi, dangguishen atd. Chuťově takový odvar nemusí být nic moc a nemusím jít jenom do tčm stačí ochutnat kterýkoli žaludeční čaj, kde jsou rovněž typicky hořké byliny jako Puškvorec, sléz, proskurník atd. Typicky hořké jsou obvykle kořeny třeba pampeliška.
Občas používám i lyofilizované byliny
Prášek z jemně mleté byliny se hezky rozmícháva ve vodě, taky lze připravit masti nanáší se zejména na kůži u některých kožních chorob. Mohou se rovněž svařit s vodou na odvar, nebo vylouhovat jako běžný čaj. Použití je praktické a dají se déle uchovávat.
Granule to je defakto sušený prášek vyrobený z odvaru bylin sušením, doma se pak tato forma zalije teplou vodou.
Popisy jednotlivých metod léčby:
- Rostlinné extrakty vznikají tak, že se byliny vaří ve vodě nebo rostlinném oleji tak dlouho, dokud získají lepkavou, sirupovou konzistenci. Užívají se vnitřně nebo zevně natíráním na kůži.
- Granulát vzniká svařením velkého množství bylin, sezením a zbytek se připraví po přidání nezbytných přísad, vytvaruje nebo rozemele na prášek.
- Rostliny a byliny se obvykle suší.
- Tinktury vznikají naložením bylin do alkoholu a jejich vyluhováním macerací.
- Sirup se obvykle dělají z cukerného koncentratu nebo jsou sladké ale sirupy mají být sladké a nemam s tím problém.
- Oleje a prostředky na vtírání - vznikají louhováním bylin v oleji. Své užití mají hlavně poranění a vůbec v léčení svalů, šlach, ran u nemocí pohybového aparátu ale i obkladově třeba na plíce postup se samozřejmě liší případ od případu. Aplikují se na kůži ale pozor ne na sliznice, oči atd. Jde o to na co je daná mast.
Recept na základní polévku:
Základní polévka:
Ingredience je možné užívat v nejrůznějších podobách, např. v jídle. Jedním z takových příkladů je základní zeleninová polévka, kterou připravíme z:
- 1 polévkové lžíce sezamového oleje (nebo olivového oleje)
- 1 nakrájené cibule
- 5 g kozince
- 15 g oloupaného nastrouhaného zázvorového kořene
- 4 malých brambor
- 1 mrkve
- 1 pastináku
- 1 litru vody
Do rozehřátého oleje dáme cibuli a zázvor, krátce opražíme a přidáme ostatní, několik minut opékáme za stálého míchání. Pak přilít vodu a hodinu vařit nebo ideálně v pomalém hrnci delší dobu. Můžeme přidat nasekanou petržel, špetku soli, mletý černý pepř.
K posílení čchi a lepšímu trávení do polévky přidat:
- 10 g ženšenu
- 10 g žlutého tragantového kořene
- 3 g mandarinkové kůry (gen pi) ne tu stříkanou marketovou
- 6 g kardamonu
- 2 šálky vody.
Tuto směs vaříme zvlášť, dokud se tekuti nesvaří na polovinu. Pak přidáme k původní polévce a povaříme ještě 5 minut.
K posílení krve: k původní polévce ještě zvlášť povaříme:
- ve 2 šálcích vody
- 10 g čínské anděliky
- 12 g plodů liči
Vaříme do vyvaření na polovinu, přidáme do původní polévky a vaříme ještě 5 minut.
Pokud si nejste jisti vždy doporučuji řádnou anamnézu a doporučení praktika tčm.
Zpracoval Tomáš Němec