Cibule zimní
Botanický název: Allium fistulosum
Čínský název: Congbai
Z pohledu čínské medicíny:
Chuť: pálivá
Povaha: teplá
Tropismus: plíce, žaludek
Obsahové látky: bílkoviny, cukry, mastné kyseliny, vitamíny C, B1, B2, B3, cholin, flavonoidy, vápník, fosfor, železo, alicin
Účinky:
1. aktivuje jang
2. uvolňuje povrch
3. rozptyluje chlad
4. vyvolává pocení
5. odstraňuje stagnace
6. vypuzuje parazity
7. detoxikuje
Kontraindikace: Cibuli zimní by neměly užívat osoby, které se spontánně potí. Také ti, kteří mají nedostatečnou energii a jin.
Recept:
Rýžová kaše s cibulí
Potřebujete:
- půl šálku rýže
- 2 cibule sečky i s natí
- sůl
Z rýže uvaříme ve vodě řídkou kaši. Asi 2 minuty před koncem varu přidáme nakrájenou cibulku a pokrm doděláme. Kaši můžeme mírně osolit. Podáváme teplou.
Doporučuje se podávat kaši při napadení větrem a chladem, což se projevuje bolestmi hlavy, horečkou a zimnicí.
Poznámka: Zimní cibule svou chutí připomíná spíše pórek než cibuli. Bez problémů přezimuje. Její listy se mohou během vegetace sklízet několikrát, za mírné zimy i v zimním období. Sečka obsahuje až dvakrát více vitaminu C než cibule kuchyňská. Cibulová silice brzdí růst bakterií a plísní. Lze ji též použít při infekci či bolesti krku, ale nenahrazuje fytoterapii tčm.