Zima z pohledu tradiční čínské medicíny
Zima je obdobím klidu, regenerace a uchovávání energie. Tradiční čínská medicína (TČM) vnímá zimu jako klíčovou fázi cyklu života, kdy se příroda stahuje do nitra, aby připravila základy pro nový růst na jaře. V TČM je zima spojena s elementem vody, který symbolizuje hloubku, sílu.
Klíč k zimnímu období: element vody
Voda je symbolem flexibility, ale i stability a je všudyprostupující. V těle je voda spojena s ledvinami, močovým měchýřem a kostmi. Ledviny jsou považovány za „kořen života“ a sídlo naší esence (jing). Tato esence je zásadní pro dlouhověkost, vitalitu a imunitu.
Barvy zimy: Černá a tmavě modrá, které představují hloubku a klid vody.
Chuť: Slaná, která stimuluje ledviny a posiluje organismus.
Orgány: Ledviny a močový měchýř.
Energie: Jin v yinu
Zima je období, kdy převládá jinová energie – tichá, klidná, chladná a pasivní. Je to čas pro introspekci, meditaci a posílení vnitřní harmonie. Nadměrné aktivity a stres v tomto období mohou oslabit ledviny a celkové zdraví.
Ledviny jsou spojeny se strachem a odvahou. Vyrovnané ledviny nám dávají pocit stability a klidu, zatímco oslabené mohou vést k úzkosti a nejistotě. Zima je vhodná doba pro vnitřní práci a uvolnění emocí, které nás zatěžují.
Doporučení pro zimní období podle TČM
1. Výživa
Zima vyžaduje zahřívající a výživné pokrmy, které posilují ledviny a zahřívají tělo. Mezi doporučené potraviny patří:
Polévky a vývary z kostí.
Tepelně upravená zelenina (dýně, mrkev, batáty).
Mořské řasy, luštěniny a semínka.
Koření jako zázvor, skořice a česnek.
2. Odpočinek
V zimě je důležité dostatečně odpočívat, chodit spát dříve a probouzet se později. Tělo potřebuje regeneraci a hromadění energie na jarní období.
3. Cvičení:
Pohyb by měl být klidný a harmonický, například jóga, tai chi nebo qigong. Tyto aktivity podporují cirkulaci energie (qi) a posilují ledviny.
4. Oblečení:
Udržujte tělo v teple, zejména oblast dolní části zad, kde se nachází ledviny. Podchlazení této oblasti může vést k oslabení energie ledvin.
Závěr
Zima je obdobím, kdy je důležité pečovat o své tělo i mysl. Tím, že se přizpůsobíme přírodním cyklům, můžeme podpořit svou vitalitu a připravit se na dynamickou energii jara. Podle TČM je klíčem k zimní harmonii naslouchání vlastnímu tělu, respektování jeho potřeb a vytváření rovnováhy mezi odpočinkem a aktivitou. V tomto období bychom měli podobně jako příroda více odpočívat, více spát nestresovat se, kdo chce může třeba cvičit qi gong. Berte to jako období regenerace a odpočinku. využijte je k nabírání nových sil a strávení času s rodinou.
Z hlediska prevence je samozřejmností potřeba se více oblékat a neprochladnout, dvojnásob to platí u dětí. Zima z pohledu tčm náleží vodě a řadí se k ní i chlad, ten může pronikat přes povrch nejčastěji od studených nohou nebo z prochladnutí ledvin. Dle teorie pěti prvků bychom v tomto období měli nejvíce posílit ledviny a močový měchýř. Oba tyto orgány jsou náchylné na prochladnutí a vyvolávají zbytečné potíže.
Průnik chladu do těla nebo napadení chladným větrem usnadňuje v pohledu tcm nedostatek čchi, yangů nebo nedostatečně zpevněný povrch. Což usnadňuje průnik chladu. To z pohledu Západní medicíny může vyvolávat například horečky, zimnice, záněty, studené ruce, nohy, rozlámanost po těle ztuhlost v bedrech a následné záněty například. Nedostatečnosti plic a následný kašel, dušnost, hleny, zánět močových cest a tak dále.
Posilující recepty na ledviny v zimě podle tradiční čínské medicíny
Pro toto zimní období jsme pro vás připravili několik skvělých receptů, které nejen zahřejí, ale také posílí vaše tělo, podpoří funkci ledvin a dodají potřebnou energii pro udržení harmonie a zdraví podle principů tradiční čínské medicíny.
Ledviny jsou v zimě klíčovým orgánem, a proto je důležité zaměřit se na potraviny, které je posilují a podporují jejich funkci. Zde jsou některé jednoduché a výživné recepty vhodné pro toto období:
1. Vývar z kostí s kořenovou zeleninou
Ingredience:
500 g morkových kostí (hovězí nebo kuřecí)
2 mrkve
1 pastinák
1 cibule
2 stroužky česneku
plátek čerstvého zázvoru
2 l vody
špetka mořské soli pepře nové koření
děhel 5g
Postup:
1. Dejte kosti do velkého hrnce, přidejte vodu a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu, která se vytvoří na povrchu.
2. Přidejte nakrájenou zeleninu, česnek, zázvor a sůl pepř nové koření, děhel.
3. Vařte na mírném ohni minimálně 4–6 hodin (čím déle, tím lépe).
4. Přeceděný vývar podávejte teplý, případně doplňte vařenou zeleninou nebo obilovinami (např. jáhly).
Přínos: Vývar hluboce zahřívá tělo, posiluje ledviny a doplňuje esenci (jing).
2. Černá rýže s vlašskými ořechy a goji
Ingredience:
1 hrnek černé rýže
2 hrnky vody
2 lžíce goji (kustovnice čínská)
hrst vlašských ořechů
lžíce medu nebo javorového sirupu
2g skořice cca ½ lžičky
Postup:
1. Černou rýži propláchněte a vařte v osolené vodě, dokud nezměkne (asi 30–40 minut).
2. V posledních 5 minutách vaření přidejte goji.
3. Hotovou rýži podávejte posypanou nasekanými vlašskými ořechy a dochuťte medem.
Přínos: Černá rýže je známá pro svou schopnost posilovat ledviny, zatímco goji (antioxidant) a vlašské ořechy podporují vitalitu.
3. Dyňová polévka s česnekem a zázvorem
Ingredience:
1 menší dýně (hokkaido nebo máslová)
2 stroužky česneku
plátek čerstvého zázvoru
lžíce olivového oleje
špetka soli, pepře muškátového oříšku.
kozinec (astragalus) 2l vody
Postup:
1. Dýni nakrájejte na kostky a osmahněte na olivovém oleji spolu s česnekem a zázvorem.
2. Přidejte trochu vody, přikryjte pokličkou a duste do změknutí (asi 10–15 minut).
3. Osolte, opepřete dejte kozinec.
4. Nastrouhejte muškátový oříšek (špetku) a provařte.
5. Podávejte jako přílohu nebo samostatné jídlo.
Přínos: Dýně zahřívá organismus, posiluje trávení a podporuje ledviny díky přídavku zázvoru.
4. Polévka z černých fazolí a mořských řas
Ingredience:
1 hrnek černých fazolí (předem namočených)
1 litr zeleninového vývaru
hrst mořských řas (wakame nebo nori)
1 cibule
1 stroužek česneku
fulling (poria 6 kostiček)
špetka teriaky (sojové omáčky)
Postup:
1. Černé fazole vařte do měkka v zeleninovém vývaru (cca 1 hodinu).
2. Přidejte nakrájenou cibuli, česnek a mořské řasy a povařte dalších 10 minut.
3. Dochutťe tamari a podávejte teplé.
Přínos: Černé fazole jsou skvělé pro výživu ledvin, zatímco mořské řasy posilují minerální rovnováhu.
5. Jáhlová kaše s mandlovým mlékem (ideální snídaně)
Ingredience:
1 hrnek jáhel
1 lžice otrub pšeničných
2 hrnky mandlového mléka
lžička skořice
lžíce medu nebo datlového sirupu
hrst nasekaných mandlí
1hruška
Postup:
1. Jáhly a otruby propláchněte a vařte v mandlovém mléce do měkka (cca 15 minut).
2. Vmíchejte skořici hrušku na kostičky a oslaďte medem nebo sirupem z datlí.
3. Posypte nasekanými mandlemi a podávejte.
Přínos: Jáhly jsou snadno stravitelné a zahřívají organismus, mandlové mléko a skořice dodávají energii a podporují ledviny.
Tyto recepty jsou ideální pro zimní období, kdy je potřeba posilovat vnitřní teplo a podporovat funkci ledvin. Při jejich přípravě myslete na klid a harmonii, které jsou v zimě klíčové!